Det danske boligmarked efter corona

0
1969

På grund af coronakrisen har boligmarkedet (i et stykke tid efterhånden) været en mærkelig størrelse. Selvom ingen tør spå om fremtiden, og ingen tør sætte et tidspunkt på hvornår tilstandene normaliserer sig, er der måske alligevel en lille bedring i sigte.

Mange økonomer er begyndt at være en lille smule optimistiske i forhold til deres tidligere dommedagsprognoser. Boligmarkedet ser alligevel ikke ud til at blive helt så stor en katastrofe som først antaget, da krisen ramte tilbage i marts.

Derfor håber mange på at boligmarkedet lige så stille vil begynde at vende tilbage til de normale tilstande, så både købere og sælgere kan komme videre med deres drømme og boligkøb.

Boligmarkedet og ledigheden hænger sammen

Det store problem med boligmarkedet, er at det hænger direkte sammen med ledigheden. Hvis folk mister deres job, kan de ikke få et lån i banken og dermed ikke købe en bolig. Da ledigheden så allerværst ud, så det også skidt ud for boligmarkedet. Selvom danskernes økonomi slet ikke er så dårlig som under den sidste krise, begynder de fleste alligevel at holde pengene tæt til kroppen, så snart fremtiden begynder at se usikker ud.

Både købere og sælgere bliver bange for at stå med håret i postkassen og sætte sig for dyrt, når fremtiden og økonomien ikke ser helt sikker ud længere. Derfor afventer mange situationen og ser tiden an inden de foretager sig mere i forhold til boligsalget.

Men eftersom ledigheden så småt er begyndt at stilne af, samfundet åbner mere og mere op, og forbruget er begyndt at komme i gang igen, kan det være at udsigtere ikke længere ser så sorte ud. Faktisk viser de nyeste undersøgelser at tallene er begyndt at vende igen. Selvom boligmarkedet tog et styrtdyk efter krisen brød ud, er mange flere boliger begyndt at sælge igen. Læs denne artikel fra Finans.dk der beretter om boligprisernes stadigt høje niveau. Det betyder at det lige nu faktisk er sælgers marked, hvor der er færre boliger i udbud, højere efterspørgsel på dem der er og højere boligpriser.

Lockdown har ændret danskernes prioriteringer

På grund af den lange periode, der skulle foregå indendørs og uden social kontakt, har mange danskere ændret deres syn til deres liv og det sted de bor. Mange flere vil gerne flytte væk fra de små lejligheder inde i byen, og ud hvor der er mere plads, og adgang til have eller grønne områder.

Sommerhussalget var i april måned det største i 10 år ifølge Boligsiden. Danskerne vil i højere grad have et sted at tage hen, når de mange dage hjemme i en lille lejlighed bliver lidt for kedelige. Selv nu, hvor de fleste er tilbage på arbejdspladsen er der stadig rift om boligerne på markedet – og især sommerhusene, nu hvor de fleste forbereder sig på en sommer i Danmark.

Udlandet har indflydelse på det danske boligmarked

Danmarks økonomi er afhængig af udlandet og de eksportmuligheder der følger med et internationalt handelssamarbejde. Lige nu ser det ikke ud til at udlandet åbner op i samme tempo som Danmark, og det kan stadig have store konsekvenser for handlen og dermed Danmarks samlede økonomi.

Hvis den danske økonomi klarer den, og forbruget begynder at stige i løbet af 2. halvår, kan det være at effekten på boligmarkedet ikke bliver så langvarig som frygtet. Så bliver boligmarkedet forhåbentlig nogenlunde stabilt igen.

Smid et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here