Coronakrisen har været dyr for dansk økonomi

0
1291

Der er ingen tvivl om at den globale pandemi har sat sine tydelige spor i dansk økonomi. Nogle helt nye tal fra Danmarks Statistik viser at Danmarks bruttonationalprodukt faldt med hele 2,1% i årets første tre måneder sammenlignet med sidste kvartal.

Og det er faktisk det største fald siden finanskrisen i 2008, hvor fjerde kvartal fik økonomien til at falde med 2,4%. Coronakrisen har altså skabt det største fald i BNP i 11 år, det siger ikke så lidt.

Faktisk ramte krisen og nedlukningen os først i midten af marts, og det er derfor kun nogle få uger der fik økonomien til at styrtdykke. Det var især privatforbruget der har påvirket tallene, da mange danskere helt stoppede med at bruge penge i midten af marts. Både af frygt for hvad fremtiden kunne bringe og fordi samfundet var helt lukket ned og formindskede mulighederne for at bruge penge en del. Privatforbruget faldt med hele 3,3% i første kvartal.

Vi har ikke set det værste endnu

Selvom samfundet så småt er åbnet op igen, betyder det langt fra at økonomien er på rette køl. Andet kvartal vil også være tydeligt mærket af krisen, da produktionen har været helt anderledes end sædvanligt. Lige nu ser det ud til at Danmark i andet kvartal vil have en negativ vækst på 10%, hvilket er uden fortilfælde i historien.

Dog er vi dog på vej i den rigtige retning. Dansk økonomi er bedre rustet til at håndtere en krise nu end den var for 11 år siden. De danske husholdninger sidder ikke så meget gæld, der først skal afvikles inden de tør forbruge igen. Derfor er der et spinkelt og optimistisk håb for at vi kan komme igennem krisen – hvis vi virkelig begynder at vende tilbage til vores normale forbrug og hverdag.

Coronakrisen i udlandet

Uden for Danmarks grænser ser det heller ikke for godt ud for økonomien. Virussen har haft store konsekvenser i både Kina og USA, hvor virksomheder er gået konkurs, produktionen er helt gået i stå og masser af mennesker har mistet deres job. I USA er ledighedstallet oppe på 43 millioner på de 11 uger krisen har varet.

Heldigvis daler antallet af nye ledige, der kommer til hver uge, men krisen har stadig haft svimlende konsekvenser for den amerikanske økonomi.

USA har ikke set et så stort et fald siden den store depression i 1930’erne. Det bliver afgørende hvor længe den høje ledighed kommer til at vare, for med ledighed ses der også et fald i det private forbrug. Og det forbrug udgør næsten 70% af USAs økonomi, siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank på Finans.dk.

Så hvad kommer der til at ske?

Ingen ved hvad fremtiden bringer. Lige nu ser det ud til at langt de fleste danskeres sommer 2020 kommer til at foregå her i fædrelandet. Alene det vil kunne få gang i forbruget herhjemme, og forhåbentlig kommer hoteller, restauranter og forlystelser til at se en stigning af gæster og besøgende hen over sommeren og efteråret.

Smid et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here